De 32 grote glazen objecten op de pijlers roepen de associatie op met ijs, permafrost. Het zijn gefacetteerde objecten, deels mat, deels gepolijst, deels transparant, deels opaak met hier en daar ingesloten luchtbelletjes. De kwaliteit van het glas is kristalachtig, letterlijk glashelder, groen en wit. Soms zitten in het object kleine amberkleurige-, ‘bernsteingelb’ kleurige objectjes, ingekapseld in het glas, 'gefossiliseerde stukjes barnsteen'.
De vorm van de objecten is steeds identiek, maar de sporen van het proces in de smeltoven, de luchtbelletjes, het patroon op de huid en de vrijheid die we hebben bij het positioneren en componeren van de ingekapselde 'barnsteentjes', maakt dat ieder object uniek is.
De Eridanos of Baltische Rivier is een voormalige rivier die voornamelijk moet hebben gestroomd door wat nu de Oostzee is. De naam Eridanos is afkomstig van de Oude Grieken, die de naam gebruikten voor een Noord-Europese barnsteenrijke rivier. De Eridanos ontstond 40 miljoen jaar geleden.Twaalf miljoen jaar geleden bereikte de rivier het Noordzeebekken en bouwde daar met haar sedimenten een reusachtige delta. Deze rivier had tijdens het Bavel Interglaciaal (ongeveer 1 miljoen jaar geleden) zijn grootste lengte. Hij was toen 2700 kilometer lang. Hij ontsprong in Lapland en zijn delta werd gevormd door bijna de hele Noordwest Europese laagvlakte tot aan de huidige Noordzee. Het stroomgebied tijdens zijn grootste uitbreiding wordt geschat op ongeveer 1 miljoen km2. Qua omvang moet hij toen half zo groot zijn geweest als de Amazone nu.
Barnsteen is een fossiele hars van prehistorische naaldbomen, vaak de Pinus succinifera. Deze hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen stamt uit het Paleozoïcum tot aan het Quartair. Barnsteen is warmgeel tot donkerrood van kleur. De mooiste barnsteen is doorzichtig. Mineralogisch gezien heeft barnsteen een amorfe structuur.
Zoals ook nog bij de tegenwoordige dennen het geval is, loopt er bij kleine beschadigingen van de schors hars uit de boom. Deze hars beschermt de boom tegen insecten en schimmels. In vroegere tijden zijn door de bomen in het Oostzeegebied grote hoeveelheden hars geproduceerd. In de ijstijd werd barnsteen uit de grond gespoeld en kwam het in zee terecht.
Het Scandinavische landijs heeft vooral tijdens de ijstijden van het Vroeg-, Midden- en Laat-Pleistoceen barnsteen uit de ondergrond opgenomen en verplaatst als grondmorene onder de gletsjer. Zulke zwerfstenen van barnsteen hebben ons land rechtstreeks bereikt tijdens de voorlaatste ijstijd en zijn afgezet in keileem.
Deze ijstijd heet het Saalien en vond plaats tijdens het Midden-Pleistoceen (240.000-130.000 jaar geleden). In de Noordzee zijn daarentegen vondsten van barnsteen bekend die waarschijnlijk zijn aangevoerd door het landijs en smeltwaterrivieren tijdens het Elsterien, een ijstijd die plaats vond tijdens het Midden-Pleistoceen (470.000-420.000 jaar geleden)..